Vedtekter for Foreningen for Gestaltterapeuter

§ 1 Navn og målgruppe 

Forening for gestaltterapeuter (FGT) er en landsomfattende fagorganisasjon for gestaltterapeuter som tilfredsstiller FGTs krav til medlemskap, og gestaltterapeutstudenter under fire-årig utdanning. Organisasjonen er religionsnøytral og partipolitisk uavhengig. 
Gestaltterapeuter som har fullført en godkjent utdanning og har diplom, betegnes som MFGT (Medlem av Foreningen for Gestaltterapeuter).

§ 2 Formål 

  • Ivareta medlemmenes interesser. 
 

  •  Bidra til økt synlighet, forståelse og anerkjennelse av gestaltterapi som metode og en viktig tilnærming til psykisk helse og personlig utvikling. Medlemmer kan bidra til dette arbeidet.

  • Medvirke til at foreningens medlemmer utøver sin virksomhet på forsvarlig måte. 

  • Utvikle kontakt og samarbeid med andre aktuelle organisasjoner.

  • Bidra til profesjonell faglig utvikling (PFO).  Som medlem kan du dra nytte av faglige ressurser, kurs og workshop, og få mulighet til å utveksle erfaringer med andre terapeuter.


  • Sikre klienters trygghet for at de får god og oppdatert faglighet når de benytter en terapeut som er medlem i foreningen. 

§ 3 Medlemskap 

FGT har medlemskap i Norsk Forbund for Psykoterapi (NFP), en paraplyorganisasjon for foreninger som har krav til adekvat utdanning innen psykoterapeutiske retninger. Det er kun fullverdige FGT-medlemmer (Gestaltterapeuter MFGT) som har medlemskap i NFP via sitt medlemskap i FGT. FGT er, gjennom sitt medlemskap i NFP, medlem av European Association for Psychotherapy (EAP).       

§ 4 Medlemskap, forpliktelser og medlemskriterier 

a) Medlemmers rettigheter      
 

Følgende kan søke medlemskap i FGT:
- Gestaltterapeuter MFGT som har fullført og bestått minimum fire-årig utdanning i gestaltterapi.     

- Studenter under fire-årig gestaltterapiutdanning. 

- Utdanningsinstitutter.

- Støttemedlemskap.

Her søker du om medlemskap: https://www.foreningenfgt.no/innmedlingsskjema

b) Årskontingent 

Medlemskontingenten for Gestaltterapeut MFGT fastsettes av årsmøtet. Denne medlemskategorien dekker kontingenten i Norsk Forbund for Psykoterapi (NFP) sammen med FGT-kontingenten, samt forsikring. Studentmedlem FGT betaler 75% av ordinær kontingent og forsikring. Støttemedlemmer betaler 50% av ordinær kontingent. (Alle beløp avrundes.) Kontingent forfaller 14 dager etter utsendelse. Medlemmer som ikke har betalt etter utsendte purringer vil bli utmeldt. NFP-kontingent og medlemmets eventuelle forsikringspremie blir ikke innbetalt.
Utestående kontingent må innbetales ved ny innmelding. 

Ved innmelding etter 1. juli faktureres halv kontingent.
Nyutdannede gestaltterapeuter betaler full kontingent året etter fullført eksamen. 

Medlemmene er selv forpliktet til å oppdatere riktig kontaktinformasjon og medlemskap.
Ingen refusjon av innbetalt årskontingent ved utmelding eller eksklusjon. 

Kontingenten reguleres i henhold til konsumprisindeksen hvert år.

c) Forsikringsordning for praktiserende Gestaltterapeuter MFGT og studentmedlemmer

De enkelte medlemmene plikter å ha ansvarsforsikring. Gjennom medlemskap i FGT tilslutter medlemmene seg FGT sin gruppeforsikring. Er ikke kontingenten betalt innen forfall, blir ikke studenten/terapeuten med i den felles forsikringsordningen. Forsikringen betales sammen med medlemskontingent. Som medlem av FGT er det ikke tillatt å praktisere som terapeut uten gyldig forsikring.

d) Registrering som Gestaltterapeut MFGT 

For å bli registrert som Gestaltterapeut MFGT kreves dokumentasjon av godkjent fireårig utdanning ved diplom. 

e) Forpliktelser, valgbarhet og stemmerett 

Alle medlemmer er bundet av vedtektene og etiske retningslinjer, og må̊ rette seg etter de vedtak som blir fattet med hjemmel i disse. 

Medlemmer som har betalt kontingent har stemmerett. 

Gestaltterapeuter MFGT og studenter er valgbare til verv.

Styrets representant i NFP og et styremedlem må være Gestaltterapeut MFGT (inneha diplom).                           

Medlemmer som ikke er valgbare til verv:
• Personer som har fungert i det aktuelle vervet i et sammenhengende tidsrom på 6 år ved begynnelsen av valgperioden.     

f) Etiske retningslinjer     

Medlemmer i FGT er forpliktet til å utøve sin terapeutiske virksomhet i samsvar med Etiske retningslinjer for gestaltterapeuter tilsluttet FGT. Brudd på̊ disse retningslinjene      kan være grunnlag for sanksjoner. Utmeldte medlemmer kan fortsatt bli gjenstand for klagesaker knyttet til tidligere praksis, dersom klagen omhandler tiden som medlem i FGT.

g) Dokumentasjonsplikt 

Enhver gestaltterapeut MFGT plikter å føre dokumentasjon om sitt arbeid med klienter. Opptegnelsen skal minimum innehold: 

  • Navn, alder, fødselsdato, telefonnummer og adresse 

  • Klientens grunn til å søke terapi
 

  • Terapeutens observasjoner/vurdering
 

  • Tidspunkt for første time og videre terapi 

Dokumentasjonen skal oppbevares i henhold til Forskrift om pasientjournal §14: Pasientjournaler skal oppbevares slik at de ikke kommer til skade eller blir ødelagt, og at uvedkommende ikke får adgang til dem. Med det menes låst inn i brannsikkert skap eller dokumentert i sikkert journalsystem i henhold til GDPR, og oppbevares i minimum 10 år.

h) Dokumentasjon av krav til gjennomførte 300 klienttimer

Studenter ved utdanningsinstitutter må dokumentere praksistimer med klienter i henhold til taushetsplikt og personvernlov (GDPR). Dette kan eksempelvis dokumenteres gjennom betalingsløsninger for bedrifter, kontoutskrift bedrift eller årsregnskap. Det forutsettes at alle navn må anonymiseres/sladdes før videresendelse av årsregnskap. Utdanningsinstituttet har det foreløpige ansvaret for å godkjenne denne dokumentasjonen. Studenter som arbeider i bedrifter hvor studenten kan praktisere gestaltterapi og teori kan få godkjent gjennom dokumentasjon fra arbeidsgiver som praksis. Det gjøres en individuell vurdering av utdanningsinstituttet om dokumentasjon kan godkjennes. 

i) Dokumentasjon av diplom

Studenter må dokumentere diplom innen 3 år etter endt utdannelse. Diplomet tas bilde av/skannes og sendes til foreningen på e-post.
Foreningens styre kan i spesielle tilfeller, og etter nøye vurdering, forlenge fristen. Medlemmer må selv ta kontakt med foreningen.

j) Ansvar for korrekte opplysninger i henhold til medlemskap

Man plikter å ha riktig medlemskap i henhold til praksis, og det er det enkelte medlems ansvar å gi foreningen korrekte opplysninger.      

k) Profesjonell Faglig Oppdatering (PFO)

Gestaltterapeuter MFGT er forsikret gjennom FGT og forpliktet seg til å gå i veiledning og fylle kravet for PFO. Studentmedlemmer må starte PFO dokumentasjon fra januar påfølgende år etter innlevert eksamen. Hensikten er å forbedre og kvalitetssikre terapeutens praksis, slik at klientene får best mulig faglig hjelp. 

Styret sender ut skjema for veiledning og PFO sammen med sakspapirene til årsmøtet. Dette er dokumentasjon på at terapeuten opprettholder styrets krav til PFO. Skjemaet for PFO leveres til styret innen 1. februar påfølgende år. Konsekvensen av å ikke ha tilstrekkelig antall timer PFO hvert år, er at vedkommende medlem mister retten til å være medlem i FGT. 

PFO-krav må innfris selv om terapeuten er delvis sykemeldt, eller om terapeuten arbeider delvis med klienter. Er du 100% sykmeldt ett år - så frafalles PFO kravet, og er du delvis sykmeldt må PFO kravet innfris.

Denne presiseringen gjøres for at kvaliteten skal opprettholdes overfor klientene.

Kravet til Gestaltterapeuter MFGT er 187,5 timer (60 min) over 5 år eller 37,5 timer per år, og skal telles fra følgende 6 kategorier. Ingen kategori skal utgjøre mer enn 30% av totalen:

  1. Videregående kurs eller utvidende kurs i psykoterapi. (Maksimalt 30% eller 12 timer per år).

  2. Profesjonell veiledning av klientarbeid; en til en veiledning, i gruppe eller med kolleger skal utgjøre minimum 12 timer per år. Minst 5 av disse timene skal være ved deltakelse hos sertifiserte       veiledere fra Gestaltakademiet eller utdannede veiledere fra NGI, i gruppe eller individuell veiledning. Resten av veiledningen kan gjøres som kollegaveiledning. Kollegaveiledning krever at en av to terapeuter har vært praktiserende terapeuter med diplom i minst 3 år. Hensikten med veiledning er å forbedre og kvalitetssikre terapeutens praksis, slik at klientene får best mulig faglig hjelp. I veiledning får du som terapeut støtte til å utforske deg selv og din måte å kontakte dine klienter på. Gjennom veiledning sørger du for at du selv er i utviklingsprosess. Dette er helt avgjørende for å kunne støtte klientene i deres prosesser. Dette er også̊ et viktig ledd i det menneskelige og faglige fellesskap, og profesjonell faglig oppdatering (PFO).

  3. Psykoterapikonferanser, herunder gestaltverksted og workshops     .
    (Maksimalt 30% eller 12 timer per år).

  4. Organisasjonsarbeid/deltagelse i styrer eller komiteer innen psykoterapi. (Maksimalt 30% eller 12 timer per år).

  5. Arbeid som veileder, i forskning eller som lærer i psykoterapi, samt utarbeidelse av faglitteratur.
      (Maksimalt 30% eller 12 timer per år).

  6. Gestaltpåfyll: Man kan telle timer fra egenterapi hos en gestaltterapeut eller praktiske, prosessorienterte seminarer ledet av en gestaltterapeut. Innholdet skal være klart gestaltpreget.

(Maksimalt 30% eller 12 timer per år).

Dersom PFO-dokumentasjon ikke blir levert innen fristen, vil medlemskapet automatisk bli endret til "Medlem uten personlig klientansvar FGT". Som følge av dette mister medlemmet sine rettigheter knyttet til MFGT-tittelen og vil ikke lenger være forsikret.

Avvik fra PFO-krav må søkes om, og behandles av styret.

k) Deltagelsedokumentasjon av PFO 

PFO kan dokumenteres med signatur, billetter, kvitteringer, deltakerbevis eller annen relevant dokumentasjon som tydelig viser deltakelse på arrangementer eller kurs av godkjent faglig karakter.

§ 5 Foreningen har følgende permanente organer 

  • Årsmøtet er foreningens øverste myndighet

  • Styret Faglig Etisk Utvalg (FEU) 

  • Valgkomité

§ 6 Styret 

Styret er FGTs øverste myndighet mellom årsmøtene, og står ansvarlig      ovenfor årsmøtet. 

a) Mandat 

  • Lede foreningens virksomhet i henhold til foreningens formål og forvalte dens midler.

  • Gi årsberetning for inneværende styreperiode, og framlegge regnskap for årsmøtet
 

  • Fremme handlingsplan for kommende periode til årsmøte

  • Effektuere årsmøtets vedtak
 

  • Fatte beslutninger i klagesaker 

  • Ta initiativ i saker som er av betydning for gestaltterapi og gestaltterapeuter
 

  • Oppnevne medlemmer til FEU
 

  • Invitere FEU til minst ett samarbeidsmøte med styret pr. år
 

  • Besøke 2. klasse midtveis i skoleåret og 3. klasse i begynnelsen av skoleåret for å informere om FGT.

b) Sammensetning

  • Styret består av 5 medlemmer og 2 varamedlemmer. Styret velges av årsmøtet for 2 år om gangen. Leder og kasserer velges for 2 år. Styret kan tilstrebe et styre på 6 medlemmer for å kunne ha en egen NFP representant. NFP-representant må være Gestaltterapeut MFGT.

  • For å sikre styrets arbeid bør det unngås at hele styret skiftes ut samtidig. Det øvrige styret konstituerer seg selv. Varamedlemmer blir valgt for 1 år.

  • Nytt forslag: Alle utlegg til reiser eller annet, og alle anskaffelser som innebærer kostnader, skal forhåndsgodkjennes av styret.

  • Styret er beslutningsdyktig når minimum 2/3 av styrets medlemmer er til stede.

c) Styregodtgjørelse

Leder: Kr. 3000,- pr. år

Nestleder: Kr. 2000,- pr. år

Styremedlemmer: Kr. 1000,- pr. år

NFP representant: Kr. 2000,- pr. år

Styrehonorar reguleres i henhold til konsumprisindeksen hvert år. 

Styregodtgjørelse utbetales senest 1.april. 

 § 7 Årsmøtet 

Årsmøtet er Foreningen for Gestaltterapeuters øverste myndighet. Alle medlemmer som har betalt kontingent har adgang og stemmerett på årsmøtet. Medlemmer som er forhindret fra å delta, kan stemme ved å gi skriftlig fullmakt til et annet medlem. Prinsipielle saker som vedrører foreningens funksjon og arbeidsform, skal behandles på årsmøtet. Medlemmer som ønsker å fremme saker til årsmøtet oversender disse til styret senest 6 uker før årsmøtet.

Årsmøtet avholdes hvert år innen utgangen av april. Styret innkaller skriftlig til årsmøtet med minimum 2 måneders varsel. Saksdokumenter utsendes senest 2 uker før årsmøtet.

a) Protokoll

  • Godkjenning av innkallelse 
 

  • Godkjenning av sakslisten 
 

  • Oppnevning av ordstyrer 
 

  • Oppnevning av referent 

  • Oppnevning av 2 medlemmer til å underskrive protokollen 

  • Godkjenning av årsberetning inkludert årsberetning av FEU 

  • Behandling av innkomne saker 

  • Godkjenning av handlingsplan og budsjett for kommende periode 

  • Godkjenning av det reviderte regnskapet 

  • Fastsetting av årets kontingent
 

  • Valg av: 

  • Styre

  • Valgkomité

b) Revisor 

Styret kan velge revisor for 1 år om gangen når dette anses hensiktsmessig. 

c) Valgkomité 

Valgkomiteen består av 2 medlemmer, valgt av årsmøtet for 1 år om gangen. Det er anledning til gjenvalg. 
 

d) Valg 

Ledes av valgkomiteen. Alminnelig flertall av avgitte stemmer gjelder. Valg foregår skriftlig så sant årsmøtet ikke enstemmig bestemmer avstemmingen ved håndsopprekning eller akklamasjon. Minst 3 måneder før årsmøtet skal valgkomiteen igangsette arbeidet for å sikre tilstrekkelig antall kandidater til de ulike vervene. Medlemmer kan fremme navn på aktuelle kandidater til valgkomiteen. Kandidater skal være forespurt av valgkomiteen og ha sagt seg villige til å stille til valg. Årsmøtet skal gjøres kjent med navn på alle foreslåtte og villige kandidater. Kandidatene gir en kort presentasjon av seg selv enten skriftlig eller muntlig til årsmøtet før avstemmingen. Benkeforslag kan fremmes dersom minst 4 medlemmer er enige, og      kandidaten på forhånd har blitt forespurt og har godkjent sitt kandidatur. Dersom det er flere kandidater, stemmes det skriftlig.

e) Frist for utsendelse av årsmøtereferat 

Senest 4 uker etter årsmøtet skal årsmøtereferatet, godkjent av de to som skal signere protokollen, sendes ut til medlemmene. 
 

f) Ekstraordinært årsmøte 

Det skal innkalles til ekstraordinært årsmøte når det kreves av minst 10 stemmeberettigede medlemmer. Møtet kunngjøres minst 4 uker før det finner sted. Saksliste og nødvendige dokumenter sendes medlemmene snarest mulig etter kunngjøring, og senest 1 uke før det ekstraordinære årsmøtet. 


Protokoll

  • Godkjenning av innkallelse 
 

  • Godkjenning av sakslisten 
 

  • Oppnevning av ordstyrer 
 

  • Oppnevning av referent 

  • Oppnevning av 2 medlemmer til å underskrive protokollen 

  • Behandle innkomne saker

§ 8 Faglig etisk utvalg (FEU) 

Faglig etisk utvalg er FGTs kvalitetssikrings- og rådgivningsorgan som skal sikre faglig etisk praksis. Utvalgets virksomhet samsvarer med faglige etiske kriterier til organisasjoner som foreningen er tilsluttet. 

a) Mandat 

Utvalget skal, med utgangspunkt i Etiske retningslinjer for gestaltterapeuter tilsluttet FGT og FGT’s vedtekter

  • Fremme gestaltterapeuters faglig-etiske standard
 

  • Være et rådgivende organ for FGTs styre, og for medlemmer i faglige etiske      spørsmål, og bidra til utvikling av etisk bevissthet gjennom veiledning og opplæring      

  • Være behandlende og rådgivende organ for styret i klage- og tvistesaker. 

  • FEU behandler klagesaker og gir en innstilling til styret. Styret fatter den endelige beslutningen i klagesaken basert på FEUs anbefalinger.               

  • Være rådgivende organ for styret ved eventuell revurdering av FGTs Etiske retningslinjer for gestaltterapeuter tilsluttet FGT

  • FEU skal kalle inn medlemmene til 1 medlemsmøte i året. Tema på disse møtene skal omhandle etiske dilemmaer og problemstillinger. 

b) Sammensetning FEU 

FEU består av minimum 3 medlemmer og maksimalt 5 medlemmer. Medlemmer       oppnevnes av styret. Styret oppnevner en leder av FEU. Funksjonstiden settes til minimum 2 år. Det tilstrebes at kun ett medlem skiftes ut om gangen for å sikre kontinuitet og overføring av kompetanse. 
 

c) Henvendelser:
Medlemmer kan henvende seg til FEU for å be om råd i faglige etiske spørsmål. 
 

d) Klagesaker - saksbehandling 

Formål:

  • Hensikten med klageordningen er å sikre etisk praksis blant medlemmene gjennom å undersøke og vurdere klager på deres profesjonelle atferd. Dette inkluderer å fremme refleksjon og læring for å bidra til bedre etiske valg.

  • Ved behandling av klagesaker skal FGT, ved FEU, legge til grunn FGTs Vedtekter og FGTs Etiske retningslinjer for gestaltterapeuter tilsluttet FGT.

  • Kriminelle forhold må klager anmelde til politiet. 

Hvordan klage:

  • Enhver som mener at en gestaltterapeut som er medlem av FGT har brutt FGTs etiske retningslinjer eller vedtekter, kan sende en rekommandert skriftlig klage til styrets leder. Alternativt til annet styremedlem.

  • FEU kan, på eget initiativ, sette i verk en klagesak dersom det avdekkes brudd på etiske retningslinjer, selv om klageren ikke ønsker å forfølge saken.

  • Henvendelser til FEU skal fortrinnsvis være skriftlige. For å ivareta personvernet kan klagen ikke sendes med e-post, men må sendes via sikre kanaler, som rekommandert brev.       

  • FEU skal holde styret orientert om saker som er under behandling, og om sakens fremdrift. 

  • Dersom utvalget avviser en klagesak av formelle grunner, skal styret få rask tilbakemelding med begrunnelse.
 

  • FEU har ansvaret for innhenting av skriftlige uttalelser fra partene, og for den løpende orientering til partene i saken slik den er beskrevet nedenfor, innen 3 måneder etter at saken er mottatt. 

  • Klagen sendes umiddelbart til leder av FEU for behandling.

Registrering:

FEUs leder avklarer om:   

  • påklagede var medlem av FGT på tidspunktet for det innklagede forholdet

  • påklagede har vært innklaget tidligere

  • klager har klaget tidligere

  • om klager eller påklagede sitter i verv i FEU, skal styret ha beskjed snarest slik at styret kan oppnevne et uavhengig klageutvalg blant medlemmene for å behandle saken. 

FEUs leder gir:

  • saken et saksnummer 

  • registrere mottaksdato

Innledende saksbehandling:

  • FEUs leder presenterer klagen for FEU i anonymisert form, og FEU tar stilling til om klagen fyller kriteriene for behandling i henhold til FGTs vedtekter og etiske retningslinjer.

  • Klageutvalget trer sammen snarest mulig, senest innen 14 dager. FEUs leder fører protokoll over utvalgets arbeid. 

  • Klageutvalget tar stilling til om klagen skal behandles eller avvises.

  • Klagen avvises dersom saken ikke gjelder et medlem eller tidligere medlem av FGT, eller dersom den ikke faller inn under FGTs etiske retningslinjer og vedtekter.

  • Dersom klagen avvises, sendes bekreftelse om avvisning til klageren med begrunnelse.

  • En anonymisert rapport sendes styret i FGT.

Videre klagebehandling:

  • Dersom klagen tas til behandling, sender protokollfører en bekreftelse til klageren og orienterer om saksgangen.

  • Protokollfører sender kopi av klagen til påklagede med informasjon om sakens videre gang. Kopi av klagen sendes rekommandert til påklagede. Dette for å      etterleve personvernloven (GDPR).

  • Påklagedes skriftlige redegjørelse sendes FEU innen 14 dager etter at påklagde har mottatt klagesaken.  

Klageutvalget vurderer saken basert på skriftlige redegjørelser fra begge parter og kan:

  • invitere begge parter til å delta i et dialogmøte, eller

  • invitere partene til separate møter med klageutvalget

Dialogmøte og separate møter:

  • Dialogmøtet arrangeres på nøytral grunn og ledes av protokollfører.

  • Partene søker selv å komme fram til en løsning.

  • Dersom partene er enige om at saken kan avsluttes, underskriver begge parter en erklæring om at saken er avsluttet.

  • Dersom partene ikke oppnår enighet, går saken videre til sluttbehandling i klageutvalget.

  • Dersom saken ikke løses i dialogmøtet, kan det holdes ytterligere møter eller innhentes skriftlige redegjørelser fra partene. Klageutvalget dokumenterer sin begrunnede avgjørelse og informerer begge parter.

  • Hvis et dialogmøte ikke er hensiktsmessig, inviteres partene til separate møter med klageutvalget. 

  • Hvis partene kommer til enighet før møter er avholdt, kan saken avsluttes ved at begge parter bekrefter dette skriftlig.

  • Dersom klageutvalget mener det er grunnlag for sanksjoner overfor et medlem, eller et tidligere medlem, gir det innstilling til styret, som avgjør spørsmålet. I saker der FEU er gitt myndighet av styret til å fatte beslutninger, skal FEU avgjøre spørsmålet.

       e) Dokumentasjon og konfidensialitet

  • Leder for FEU fører arkiv over alle saksdokumenter i klagesaker.

  • Rapporter og dokumenter som klageutvalget finner det uforsvarlig at andre får innsikt i, skal ikke være tilgjengelig for andre enn klageutvalgets       medlemmer.

  • Konfidensielle dokumenter i avsluttede saker makuleres fortløpende, med mindre annet er nødvendig. 

  • FEU har ansvar for å registrere saker og navn på påklagede og klager, uten å dokumentere innholdet i saken i henhold til om påklagede har vært innklaget tidligere eller klager har klaget tidligere.

  • All korrespondanse sendes i henhold til GDPR.

Sluttbehandling og innstilling til styret:

  • Klageutvalget gjennomgår all dokumentasjon i saken, inkludert skriftlige redegjørelser, referater fra møter og eventuelle nye opplysninger som har kommet frem under saksbehandlingen.

  • Klageutvalget vurderer sakens fakta og etiske aspekter grundig, og konkluderer med en anbefaling om videre tiltak.

  • Klageutvalget utarbeider en skriftlig innstilling til styret. Innstillingen skal være grundig begrunnet og inneholde en vurdering av saken, en konklusjon og anbefaling om videre tiltak.

  • Innstillingen oversendes styret for endelig beslutning.

Anbefalingen skal inneholde:

  • En objektiv vurdering av sakens fakta og etiske retningslinjer.

  • En tydelig konklusjon om hvorvidt det foreligger brudd på FGTs etiske retningslinjer eller vedtekter.

  • Forslag til eventuelle sanksjoner eller tiltak, basert på alvorlighetsgraden av eventuelle brudd.

Styrets behandling og beslutning:

  • Styret mottar den skriftlige innstillingen fra klageutvalget og gjennomgår den grundig.

  • Styret kan be om ytterligere informasjon fra klageutvalget dersom det er behov for avklaringer før beslutningen fattes.

  • Styret fatter den endelige beslutningen i klagesaken basert på klageutvalgets anbefalinger og egen vurdering av saken.

Styrets beslutning kan være:

  • Ingen sanksjoner, dersom det ikke foreligger brudd på FGTs etiske retningslinjer eller vedtekter.

  • Formell advarsel til påklagede.

  • Pålegg om faglig veiledning, eller andre tiltak for å rette opp i uetisk praksis.

  • Suspensjon fra medlemskap i en tidsbegrenset periode.

  • Eksklusjon fra FGT ved alvorlige brudd på etiske retningslinjer eller vedtekter.

Dersom styret fatter vedtak om eksklusjon, fører det til utestenging fra FGT, herunder:

  • Forsikringsordning

  • Verv

  • Forbud mot å bruke tittelen MFGT (Medlem av foreningen for gestaltterapeuter)

Styrets beslutning skal være skriftlig begrunnet og inneholde:

  • En kort oppsummering av sakens fakta.

  • En redegjørelse for vurderingene som ligger til grunn for beslutningen.

  • En tydelig konklusjon og eventuelle sanksjoner eller tiltak.

  • Styrets beslutning meddeles skriftlig til både klager og påklagede innen 14 dager etter at vedtaket er fattet.

  • Begge parter skal motta en skriftlig begrunnelse for beslutningen, inkludert informasjon om eventuelle sanksjoner eller tiltak.

  • Dersom det er vedtatt sanksjoner eller tiltak, skal informasjon om gjennomføring og oppfølging også formidles.

  • Beslutningen skal anses som endelig, med mindre den blir anket innen fastsatt frist.

f) Ankeprosedyre/ankeinstans

En anke kan fremmes av klageren eller påklagede innen 2 måneder etter at de har mottatt beslutning i saken. En anke kan fremmes på̊ følgende grunnlag:     

  • At korrekt prosedyre ikke blir fulgt, eller

  • At den kan angis konkrete grunner for at resultatet av klagebehandlingen er åpenbart urimelig i forhold til klagens innhold og omfang. 

  • Anken behandles av et ankeutvalg oppnevnt av styret, bestående av 3 habile personer som ikke har vært involvert i tidligere behandling av saken. Alt materialet fra ankebehandlingen må̊ gjøres anonymisert tilgjengelig for ankeutvalget. Ankeutvalget fatter den endelige beslutningen i saken.

  • Dersom ankeutvalget konkluderer med at det er grunn for pålegg, organisatoriske forføyninger i form av suspensjon eller eksklusjon av et medlem, eller melding til offentlige myndigheter, sender utvalgets leder en begrunnet innstilling til styret i FGT. Styrets leder iverksetter ankeutvalgets beslutning. Ankeutvalget tilskriver klager og påklagede med orientering om at vedtaket er oversendt styret for videre behandling. Styrets leder er ansvarlig for å informere klager og påklagede om den endelige beslutning. Saksdokumentene arkiveres av FEUs leder.

g) Årsberetning 

FEU skal gi årsberetning til årsmøtet. 

§9 Veiledere     

Styret skal sikre at FGTs medlemmer har mulighet til å velge veiledere med faglig forsvarlig utdanning for praksis etter FGTs gjeldende vedtekter.

Kriterier for godkjenning av veiledere i FGT:

  •  Fullført 4-årig grunnutdanning i gestaltterapi.

  • Fullført 2-årig videreutdanning i gestaltterapi (minimum 160 klokketimer), som bygger på grunnutdanningen.

  • Fullført 2-årig veilederutdanning (minimum 160 klokketimer), som bygger på videreutdanningen.

  • Minimum 350 timer klinisk praksis som gestaltterapeut, individuelt eller i gruppe, gjennomført i løpet av veilederutdanningen.

  • Dokumentasjon av veilederutdanningen.

  • Dokumentert jevnlig veiledning på egen praksis i henhold til FGTs krav.

Ved tvilstilfeller eller ikke godtatte avslag, behandles søknaden endelig av styret.

Styret kan, ved behov, godkjenne veiledere som oppfyller følgende kriterier:

  • Fullført 4-årig grunnutdanning i gestaltterapi.

  • Fullført 2-årig videreutdanning i gestaltterapi (minimum 160 klokketimer), som bygger på grunnutdanningen.

  • Minimum 5 års praksis som gestaltterapeut. 

  • Dokumentert jevnlig veiledning på egen praksis i henhold til FGTs krav.

d) Krav til veiledere

For å sikre høy faglig kvalitet hos veilederen, må vedkommende være Gestaltterapeut MFGT, eller være medlem av en tilsvarende forening for gestaltterapeuter som har tilsvarende krav som FGT til å være veileder. Veilederen er forpliktet til å overholde kravene til FGT for Personlig Faglig Oppdatering (PFO) og gyldig forsikring.

§ 10 Suspensjon/eksklusjon 

Styret, eller FEU når de er gitt denne myndighet av styret, kan suspendere eller ekskludere et medlem som: 

  • Opptrer i strid med FGT’s vedtekter 

  • Opptrer i strid med Etiske retningslinjer for gestaltterapeuter tilsluttet FGT.

  • Ikke retter seg etter pålegg truffet av styret 

  • Den pålegget gjelder, skal gis anledning til å forklare seg skriftlig og muntlig før vedtak om suspensjon eller eksklusjon treffes. Vedkommende har rett til å ha med en rådgiver eller representant.  

  • For gyldig suspensjon/eksklusjon kan maksimalt et styremedlem stemme imot vedtaket eller enstemmig vedtak i FEU.

  • Vedtak om suspensjon skal være tidsbegrenset og kan ikke overstige 12 måneder. Den suspenderte kan ikke inneha tillitsverv i perioden og pålegges å følge opp anbefalte tiltak.

  • Den suspenderte/ekskluderte kan forlange ny behandling av sin sak. Fristen for å fremsette slikt krav er 2 måneder fra styrets eller FEU sitt vedtak treffes. 

  • Den ekskluderte kan etter søknad bli medlem igjen, dersom styret med minst 2/3 flertall eller FEU enstemmig treffer vedtak om dette. Søknaden skal inneholde dokumentasjon på endringer og oppfyllelse av eventuelle betingelser.

§11 Utmelding 

Utmelding etter eget ønske skal skje skriftlig til styret og tre i kraft 30 dager etter at skriftlig varsel er mottatt. Eventuelle økonomiske forpliktelser overfor foreningen må være oppfylt før utmelding trer i kraft.     

§ 12 Vedtektsendring 

Vedtekter for FGT kan bare endres av årsmøtet, og da med minst 2/3 flertall av de frammøtte stemmeberettigete for å bli endelig vedtatt. For å sikre at vedtektene holdes oppdaterte og i tråd med foreningens behov, skal styret gjennomgå og evaluere vedtektene minst hvert annet år. Eventuelle forslag til endringer skal forberedes av styret og legges frem for årsmøtet. Endringer som påvirker etiske retningslinjer, skal i tillegg vurderes av FEU før de fremmes for årsmøtet.

§ 13 Oppløsning 

Beslutning om Foreningen for Gestaltterapeuters oppløsning skal skje etter uravstemning blant medlemmene, som gis en frist på en måned til å postlegge sin stemme. Dersom en oppløsning skal gjennomføres, må minst 2/3 av medlemmene ha avgitt stemme, i tillegg til at minst 2/3 av disse må ha stemt ja til oppløsning. Dersom ovenstående forutsetninger for en oppløsning er innfridd, tillegger det styret å vedta hvordan organisasjonens midler skal forvaltes. Organisasjonens midler skal i størst mulig grad benyttes i samsvar med foreningens formål eller doneres til en beslektet ideell organisasjon.

§ 14 Habilitet
Styret som helhet, styremedlemmer og alle tillitsverv i FGT har ansvar og forplikter seg til å vurdere sin egen habilitet i beslutningssaker som omhandler interessekonflikter, og som forhindrer at en opptrer upartisk. En er også pliktig til å melde i fra om man vet om andres inhabilitet, om de ikke melder inhabilitet selv. 

Styret avgjør om et medlem skal fratre som inhabil. Et medlem kan ikke være med på å avgjøre om de selv skal trekke seg. Ved stemmelikhet gjør styreleders dobbeltstemme utslaget. En beslutning som avgjør et habilitetsspørsmål kan ikke påklages.

Mislighold og brudd på disse vedtekter og etiske retningslinjer kan føre til eksklusjon.

Sist revidert og godkjent av årsmøte april 2025